Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού δυο ομάδες μαθητών/τριων και από τα δύο κτίρια του σχολείου μας, σύνολο 45 μαθητές/τριες από 15 τμήματα συνοδεία εκπαιδευτικών  συμμετείχαν σε δράση που οργανώθηκε από το ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ υπό την ευθύνη του Καθηγητή Δρ Θάνου Θεόδωρου του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στη δράση αυτή συμμετέχουν 580 σχολεία από όλη την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της δράσης, κατά τη μετάβασή τους από το σχολείο στο κεντρικό σημείο συγκέντρωσης οι μαθητές/τριες φορούσαν μάσκες που απεικονίζουν συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού και αναπαράστησαν μορφές βίας με κάποιες κινήσεις. Στις 11.00, οι μαθητές/τριες έσπασαν ταυτόχρονα ένα μπαλόνι. Το σπάσιμο των μπαλονιών συμβολίζει το σπάσιμο της σιωπής και η ταυτόχρονη κίνηση συμβολίζει ότι ενώνουμε τις φωνές.

Σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας στο σχολείο αλλά και σε άλλα θεσμικά πλαίσια όπως η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός, κ.λπ.

Στο πλαίσιο της δράσης οι μαθητές/τριες συζητούν για τη βία και τον εκφοβισμό, τις μορφές, τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού, την αντιμετώπιση και πόσο σημαντικό είναι να σπάμε τη σιωπή και να αναφέρουμε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού.

Με τη συμμετοχή των μαθητών μας στη δράση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ συμβάλλαμε στην αφύπνιση τους σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως είναι αυτό της βίας και του εκφοβισμού ενώνοντας τις φωνές μας με τις φωνές των μαθητών και από άλλα σχολεία της πόλης μας αλλά και από άλλα σχολεία άλλων πόλεων όπως της Καλαμάτας, της Καστοριάς, της Αθήνας , της Θεσσαλονίκης και άλλων για να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία-σπάζοντας τη σιωπή του Εκφοβισμού μέσα στις σχολικές τάξεις, τη σχολική αυλή, τη γειτονία, την πλατεία, τα σοκάκια και τους δρόμους.

Με εφαλτήριο έναυσμα τη συμμετοχή μας στη συγκεκριμένη δράση και με στόχο την καλυτέρευση των σχέσεων εντός τάξης και της σχολικής αυλής με δημιουργική φαντασία οι εκπαιδευτικοί οργάνωσαν δράσεις με τους μαθητές τους, συζήτησαν προβλήματα αναζήτησαν λύσεις.

Γιατί οι σχέσεις μεταξύ μαθητών και μαθητών-καθηγητών γίνονται καλύτερες όταν όλοι προσπαθούμε καθημερινά και κάνουμε συνεχείς υπενθυμίσεις σχετικές με τις συμπεριφορές . Η εβδομάδα αφιερωμένη στον σχολικό εκφοβισμό έδωσε την ευκαιρία για τέτοιου είδους συζητήσεις και προσπαθήσαμε να το εκμεταλλευτούμε όλοι θετικά για να χτίσουμε την ομαδικότητα, τη συνεργασία, τη συγγνώμη, τη συμπαράσταση, τη φιλία.

Γιατί δεν είναι υπόθεση των λίγων αλλά των πολλών …όλων μας το STOP ΣΤΗ ΒΙΑ!!!

Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Βενταφρίντα Σ., Γάζου Σ., Διαμαντή Θ., Ζαφειροπούλου Μ., Ζώτου Μ., Καζάκου Μ., Κανελλοπούλου Α., Κολλύρου Α., Κούκουρα Τ., Λάζαρης Φ., Νικήτας Σ., Νταή Ε., Ντόντου Θ., Πεφάνη Χ., Σαραντοπούλου Δ., Σκλαβούνος Κ., Σταυλιώτη Κ., Στεφάνου Κ.